Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní jídelna

Důležité upozornění !!!

Pokud omlouváte docházku vašeho dítěte přes aplikaci NAŠE MŠ, musíte si ještě odhlásit stravu zvlášť, na telefon do kuchyně nebo přes internet – na www.strava.cz.

Omluvenka v aplikaci NAŠE MŠ se do kuchyně nedostane, zejména když ji píšete zpětně a pak vám zbytečně propadají obědy.

Děkujeme.

 

Vnitřní řád školní jídelny MŠ Lentilka

Dle školského zákona 561/2004 Sb., vyhláška č. 107/2005 Sb.

Řád školní jídelny je nedílnou součástí školního řádu a zásad závodního stravování.

Ve školní jídelně se mají právo stravovat děti a zaměstnanci školy.

Stravné se platí na účet 182-3244674339/0800.

Pokud strávník neuhradí stravné včas (na účtu nejsou peníze), nemá nárok na stravu, dokud ji neuhradí. Platba za obědy musí být připsána na účet nejpozději do 20. dne v měsíci na měsíc následující. Při placení rodiče použijí variabilní symbol dítěte, dle kterého se platba přiřadí do programu stravného. Zůstatek na účtu strávníka se na konci školního roku automaticky převádí do dalšího roku. Celkové vyúčtování proběhne až na konci školní docházky dítěte (platba bude zaslána v měsíci září na účet). Za neodebranou stravu se náhrada neposkytuje. Děti a zaměstnanci, kteří se stravují v jídelně, nemohou odebírat stravu do jídlonosičů.

Toto ustanovení je v rozporu s § 4 vyhlášky č.14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání.

Rozsah stravování dítěte v MŠ se stanoví tak, aby se dítě, je-li v době podávání jídla přítomno v MŠ, stravovalo vždy.

Jídelníček je vyvěšen na nástěnce v šatně a  na webových stránkách MŠ.

E-mail do školní jídelny:Lentilkakuchyn@seznam.cz

 

Ceny a normy podávaného jídla se řídí předpisy o školním stravování příloha č.2 k vyhlášce 107/2005 Sb. a kalkulací.

Stravování zaměstnanců je ošetřeno zřizovací listinou a předpisem o zásadách závodního stravování. Pro děti se obědy do jídlonosičů vydávají mimořádně v ceně finanční normy pouze první den onemocnění. První den neplánované nepřítomnosti dětského strávníka ve škole se pro účely této vyhlášky  považuje pobyt v MŠ.

 

Od 1. 3. 2023 se zvyšuje cena stravného

Původní:

Cena stravného děti celodenní:

   CELM

    CELV

       

   do 6 let

    7 leté

                              přesnídávka

   10,-  Kč

  11,-  Kč

                                         oběd

  23,- Kč

  25,- Kč

                                     svačina

    8,- Kč

    8,- Kč

 

  41,- Kč

 44,- Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

Od 1. března 2023:

            

Cena stravného děti celodenní:

   CELM

    CELV

  

   do 6 let

    7 leté

                              přesnídávka

  11,-  Kč

  12,-  Kč

                                         oběd

 24,- Kč

  26,- Kč

                                     svačina

    9,- Kč

    9,- Kč

 

  44,- Kč

 47,- Kč

 

Pitný režim je zajištěn po celou dobu pobytu dítěte v MŠ na patrech v každé třídě (v létě i na zahradě).

Odhlášení obědů musí být vždy den předem do 11hod. na www.Strava.cz nebo tel.702 02 12 57 - kuchyň.

Pokud je dítě nemocné, první den si můžete pro oběd přijít do jídlonosiče (ne sklo!)

Výdej je od 11,00 do 11,30hod. v kuchyni - zadní vchod kuchyně.

Druhý den však musí být oběd odhlášen.

 

Každý strávník je povinen:

Dodržovat řád a instrukce školní jídelny.

Chovat se ohleduplně v souladu s hygienickými a společenskými pravidly.

Odnést po jídle použité nádobí.

Přídavky obědů jsou nenárokové a odvislé od průběhu výdaje.

Jakékoliv připomínky, dotazy a výjimky je možné projednat s vedoucí zařízení a kuchařkou.

 

Výdej stravy: přesnídávka    8,30- 9,15

                           oběd      11,30-12,30

                           svačina  14,00-14,40

 

V Hradci Králové 1. 9. 2020

Hospodářka:

Kuchařka:

Vedoucí MŠ:

Hospodářka školní jídelny:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příloha:

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem

 

Odvolání na legislativu:

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových

výrobků, § 8 odstavec 10.

 

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

 

Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.

Alergeny v potravinách

Specifikace alergenů:

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně–jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Alergická reakce : Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.

Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.

Prahové hodnoty: Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,

rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek:

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.

 

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a zřetelně označit “, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin nebo večeří při počtu 20, 50, 100, 500, 1000, 1200 strávníků věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen